Дискусии свързани с web програмирането

Модератори: Модератор, Зам. Администратор, Администратор

Потребителски аватар
Потребител

Потребител: Obelix

Ранг: Потребител

Мнения: 58

Регистриран: чет, 12 сеп 2019, 15:03

Местоположение: Монтана

Status: Извън линия

Първи стъпки в C++

Мнение от Obelix » съб, 18 яну 2020, 18:02

Пpедставям ви една тема на моя приятел Стефан или познат като Autumn Shade .

Съдържание:
Въведение
Първата ни програма
Упражнение
Какво следва?
Въведение?
Езикът C++(произнесено Си плюс плюс) е програмен език с озново предназначение, който е във свободна форма и се компилира. Дадено е, че е един доста трудничък език за начинаещите, но в същото време доста напреднал, така да се изразя, защото той поддържа както програмиране от високо ниво, така и от ниско ниво. Дава възможност за писане на обектно-ориентирано програмиране, процедурно и template програмиране, още наричано generics в други езици.(Java, C#)

C++ е един от най-популярните и мразени езици в света. Използва се в хардуерната сфера и в платформите на операционни системи. Като един доста бърз на базата на performance език, той се използва за създаване на приложения, драйвери, софтуер за различни устройства, сървъри, игри и така нататък. Реално различните водещи фирми в сферата на C++ предлагат различни компилатори, за които ние ще поговорим. Някои от тях са FSF, LLVM, Microsoft и Intel. Те предлагат C++ компилатор, чрез който ние можем да си изпълним кода, който сме написали и да видим резултат.

Първата ни програма
Всяка програма на C++ използва библиотеки, които дават възможности да се изпълнят дадени функции. Например, най-простата функция се нарича cout и идва от console output. Функцията извежда информация в конзолата и е дефинирана в библиотеката iostream

За да добавим възможността да използваме cout командата в нашата програма, първо трябва да добавим библиотеката чрез запазената дума, все още наричана директива, include в началото на кода си:Код: Избери всички

#include <iostream>

using namespace std;


Втората част на кода е същинският код, който ние пишем. Първият код, който ще тръгне от вашата програма е винаги в main функцията.


Код: Избери всички

int main() {
	// Тук си пиша кода
	
	 return 0;
}


Думата int е ключова дума, която ни подсказва, че главната функция(main функцията) ще върне цяло число. Числото, което ще бъде върнато от функцията определя дали програмата, която сме написали работи правилно или не. Ако искаме да кажем, че нашият код работи успешно, ще върнем числото 0. Число, което е по-голямо от 0 би означавало, че програмата, която сме написали има проблеми.

Само за този пост, ще връщаме 0 като число, за да кажем, че програмата ни работи. Също друго нещо много важно, забележете как всеки ред завършва с точка и запетая. Това ни казва, че редът приключва.

Пример на цялостна програма за извеждане и разбиването и на части:

Код: Избери всички

#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
	
	cout << "Programata mi trugna";
	
	return 0;
}


Въвеждаме си библиотеката, с която ще работи. (Тази е за основна функционалност за вход и изход)

Код: Избери всички

#include <iostream>
using namespace std;


Пишем си главната функция, за да може да тръгне самата програма

Код: Избери всички

int main() {
	
	return 0;
}
Накрая извеждаме текст на екрана

Код: Избери всички

cout << "Programata mi trugna";
Ако има проблеми с някой админ или потребител се обръщайте към мен !

Отговори

Върни се в “Web програмиране”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост